Święta Bożego Narodzenia, Narodzenie Pańskie – w
tradycji chrześcijańskiej –święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to
stała uroczystość
liturgiczna przypadająca na 25 grudnia. Boże Narodzenie poprzedzone jest
adwentem okresem trzytygodniowego oczekiwania a
dokładnie czterech niedziel
WIGILIA
W zależności od regionu i tradycji
rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym
stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być
dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do
najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie
w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą
grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby, przyrządzane na różne sposoby, z
najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym
i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z
grzybami, pierogi z kapustą, kasza z
suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z
grzybami, kluski z makiem, cukrem i
miodem, makiełki, chałka z kompotem z
suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki
i kutia.
Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki. Zgodnie z
polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez
użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie
przestrzeganym.
Najstarsza kolenda
Według tradycji chrześcijańskiej autorem pierwszej kolędy był św. Franciszek z Asyżu
i była ona śpiewana w zorganizowanej przez niego szopce. Najstarsza polska kolęda to Zdrow bądź, Królu Anielski
z 1424 roku. Najsłynniejszą kolędą jest
Cicha noc, którą przetłumaczono na ponad 300 języków i dialektów.
SYLWESTER I NOWY ROK
Sylwester to wigilia Nowego Roku. To dzień poprzedzający Nowy Rok 31 grudnia to dzień, kiedy to świętuje się koniec starego roku i początek nowego, jest to czas
hucznych zabaw i gali, toastów, sztucznych ogni, petard lub
pokazów laserowych.
Samo święto pożegnania
starego i powitania nowego roku narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX
wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa,
stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Na początku XX
wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. W wielu
państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan.
Julia Cichoń
Komentarze
Prześlij komentarz