Wielkanoc
jest jednym z generalnych świąt chrześcijańskich. Jest obchodzone na
cześć Zmartwychwstałego Chrystusa po 40 dniach postu odzwierciedlających
przebywanie Jezusa na pustyni. Co roku Wielkanoc jest obchodzona w różnych
terminach, ale jest to zawsze- licząc od środy popielcowej-40 dni.
Triduum Paschalne
Triduum Paschalne jest najważniejszym
wydarzeniem w roku liturgicznym dla katolików. Ma na celu uczczenie męki,
śmierci na krzyżu i zmartwychwstaniu Syna Bożego. Obrzędy Triduum Paschalnego obejmują:
-Wielki Czwartek będący pamiątką ostatniej
wieczerzy, którą Jezus spożył ze swymi uczniami. Ustanowił wówczas sakramenty
Eucharystii i kapłaństwa. W Wielki Czwartek odprawiana jest msza Wieczerzy
Pańskiej;
-Wielki Piątek, gdzie wspominamy mękę
Chrystusa i jego ukrzyżowanie, jest to jedyny dzień w roku, w którym nie
sprawuje się Eucharystii. Ten dzień jest uczczony poprzez adorację krzyża,
liturgię słowa oraz procesji do grobu Pańskiego;
-Wielką Sobotę podczas której lud oczekuje na zmartwychwstanie
Chrystusa. W tym dniu są święcone pokarmy, a w nocy lub wtedy, gdy zapadnie
zmrok odprawia się najbardziej uroczystą liturgię w roku-Wigilię Paschalną.
Symbole
Głównymi symbolami Wielkanocy są m.in.
baranek (przedstawienie Jezusa, Jego męki, śmierci i zmartwychwstania), jajko
(nowe życie), zajączek wielkanocny (dobrobyt).
Potrawy na wielkanocnym stole
Na Wielkanocnym stole na Górnym Śląsku
najczęściej serwuje się takie potrawy jak jajko, ćwikła z chrzanem (buraki
połączone z chrzanem), biała kiełbasa z cebulką, wędliny, mazurek, baba drożdżowa
z rodzynkami, chrzan, pasztet z królika. Przed Śniadaniem Wielkanocnym
członkowie rodziny dzielą się święconką
Komentarze
Prześlij komentarz