Wielkanoc

 

Wielkanoc  jest jednym z generalnych świąt chrześcijańskich. Jest obchodzone na cześć Zmartwychwstałego Chrystusa po 40 dniach postu odzwierciedlających przebywanie Jezusa na pustyni. Co roku Wielkanoc jest obchodzona w różnych terminach, ale jest to zawsze- licząc od środy popielcowej-40 dni.



Triduum Paschalne

Triduum Paschalne jest najważniejszym wydarzeniem w roku liturgicznym dla katolików. Ma na celu uczczenie męki, śmierci na krzyżu i zmartwychwstaniu Syna Bożego.  Obrzędy Triduum Paschalnego obejmują:

-Wielki Czwartek będący pamiątką ostatniej wieczerzy, którą Jezus spożył ze swymi uczniami. Ustanowił wówczas sakramenty Eucharystii i kapłaństwa. W Wielki Czwartek odprawiana jest msza Wieczerzy Pańskiej;



-Wielki Piątek, gdzie wspominamy mękę Chrystusa i jego ukrzyżowanie, jest to jedyny dzień w roku, w którym nie sprawuje się Eucharystii. Ten dzień jest uczczony poprzez adorację krzyża, liturgię słowa oraz procesji do grobu Pańskiego;



-Wielką Sobotę podczas  której lud oczekuje na zmartwychwstanie Chrystusa. W tym dniu są święcone pokarmy, a w nocy lub wtedy, gdy zapadnie zmrok odprawia się najbardziej uroczystą liturgię w roku-Wigilię Paschalną.



Symbole

Głównymi symbolami Wielkanocy są m.in. baranek (przedstawienie Jezusa, Jego męki, śmierci i zmartwychwstania), jajko (nowe życie), zajączek wielkanocny (dobrobyt).

                    



Potrawy na wielkanocnym stole

Na Wielkanocnym stole na Górnym Śląsku najczęściej serwuje się takie potrawy jak jajko, ćwikła z chrzanem (buraki połączone z chrzanem), biała kiełbasa z cebulką, wędliny, mazurek, baba drożdżowa z rodzynkami, chrzan, pasztet z królika. Przed Śniadaniem Wielkanocnym członkowie rodziny dzielą się święconką


    

 
 


Julia Cichoń












Komentarze